top of page
Abstract Clouds
Abstract Clouds
Abstract Clouds

Ebeveynler İçin
Kaynak Önerileri

Beden Kayıt Tutar

Bessel A. Van Der Kolk, kendi uzmanlık deneyimlerini anlatarak travma ve travma sonrası stres bozukluÄŸunu (TSSB) derinlemesine inceleyen, ders kitabı niteliÄŸinde bir eser sunuyor. Travmanın hafızaya etkisini vaka örnekleriyle anlatması, travmayı iyileÅŸtirmek için farklı terapi yöntemlerinden ve bu yöntemlerin etkilerinden kısa kısa bahsetmesi oldukça bilgilendiriciydi.

Kitapta beni en çok etkileyen kısımlardan biri, profesyonel terapist seçerken nelere dikkat edebileceÄŸimizi anlatan bölümdü. Åžu sözler özellikle düÅŸündürücüydü:

“Terapistiniz, sizi genel bir TSSB hastası olarak mı görüyor, yoksa kim olduÄŸunuz ve neye ihtiyaç duyduÄŸunuzla gerçekten ilgileniyor mu? Siz, yalnızca tanısal anketteki belirtilerden biri misiniz, yoksa yaptığınız ÅŸeylerin nedenini bulmaya çalışan, sizinle iÅŸ birliÄŸi yapan biri mi? Terapi, karşılıklı kendini keÅŸif sürecidir.”

Bu paragrafı okuduÄŸumda, çok etkilendim ve kendi terapistlik sürecimi düÅŸündüm. Her çalıştığım çocuk ve ailesiyle birlikte ne kadar çok ÅŸey keÅŸfettiÄŸimizi fark ettim. Bu keÅŸif sürecinde yanımda pek çok uzman arkadaşım da vardı. 😊 Biliyorum ki aileler için terapist ve terapi yöntemi seçmek oldukça zor. Belki bu süreçte, kendileri ve çocukları hakkında neler keÅŸfettiklerini fark etmek onlara bu konuda yardımcı olabilir.

beden kayıt tutar.jpg

Çocuklar İçin 5 Sevgi Dili

Bu kitabı okuduÄŸumda, kendi baskın sevgi dilimi ve günlük yaÅŸamımda birkaç farklı sevgi dilini kullandığımı fark ettim. KoÅŸulsuz sevginin ve sınırların bir arada olduÄŸu örnekler, aileler için ilham verici olabilir. Ailelerin, çocuklarına sevgilerini ifade etmenin farklı yolları olduÄŸunu görmek ve çocuÄŸunuzun baskın sevgi dilini keÅŸfetmek, çocuklarla iletiÅŸim kurarken sizi destekleyebilir.
Kitapta beÅŸ sevgi dili; fiziksel temas, olumlayıcı sözler, kaliteli zaman, hediyeler ve hizmet eylemleri olarak sıralanıyor.
Peki, sizce sizin ve çocuÄŸunuzun baskın sevgi dili hangisi?

çocukjlar için 5.jpg

Çalınan Dikkat

Bu kitabı okuduÄŸumda, yazarın dikkat konusuna bakış açısı bana çok ilham verdi. Dikkati sadece dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu ile iliÅŸkilendirmeyip, dikkat konusunu derinlemesine araÅŸtırmış. Ve dikkat probleminin global bir sorun olduÄŸuna dair çıkarımlarda bulunmuÅŸ. Farklı uzmanlarla görüÅŸmeler yaparak, dikkat problemi yaÅŸamamızın nedenlerini ve kısa kısa çözümlerini sunmuÅŸ. Dikkat problemimizi beslenme alışkanlıkları, teknoloji, stres, fiziksel ve duygusal yorgunluk, hareketsiz yaÅŸam rutini, akışta kalamama ve çocuklarda yaÅŸanılan güçlükler gibi farklı konulara dikkat çekerek anlatıyor.

Benim en çok hoÅŸuma giden kısım ise, yukarıda da alıntısını yaptığım akışta olma halini destekleyen üç nedeni okumak oldu. Çünkü seanslarda dikkati sürdürmekte zorlandığı düÅŸünülen birçok çocukla çalışıyorum. Ancak aslında çocukların dikkati sürdüremediklerini söyleyebilmek için, yaptığımız aktivitenin onlar için anlamlı olup olmadığına ve aktiviteyi yaparken ne kadar kolay olduÄŸu gibi faktörlere bakmak gerekebilir.

Peki, sizin dikkati sürdürme beceriniz nasıl?

image.png

Phone

123-456-7890

Follow Me

  • LinkedIn
  • Twitter

© 2035 By Nicol Rider.
Powered and secured by Wix

bottom of page